Kūdikiams - dažnos "nesituštinimo" problemos

Kūdikiams - dažnos "nesituštinimo" problemos

28. Jan 2013, 09:00

Iš mamos Vaidos laiško:

 

Sveiki, esu Vaida - jauna mama, mano sūneliui dabar 4 savaitės, bet jis negali pats tuštintis, pati nemaitinu. Keičiau mišinius, bet nepadėjo. Per 4 savaites jis gal pats padarė kokius tris kartus. Ką daryti, kad jis pats pradėtų tuštintis? Ačiū.

 

Pataria gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

 

Sveiki, Vaida,

 

Pirmų mėnesių kūdikiams gana dažnos "nesituštinimo" problemos. Pieno mišiniai gali kietinti vidurius. Kartais būna ir taip, kad viduriai nekieti, tačiau kūdikis dėl nesubrendusio žarnyno ir silpnų raumenų tiesiog negali išstumti išmatų, jam nepavykstra be pagalbos pasituštinti.

 

Rekomenduojama parinkti tinkamą mišinį, vartojamą esant funkcinėms (laikinoms) virškinimo problemoms, kuris turi daugiau augalinių skaidulų ir skatina dažnesnį, minkštesnį tuštinimąsi.

 

Tokie mišinukai, kad ir tirštesni, tačiau dėl augalinių skaidulų aktyvina žarnų peristaltiką. Jei nepadeda - skiriamos šilto vandens (20-40 ml) klizmutės su gumine kriaušyte.

 

Augant kūdikiui, nuo 4 mėn. galima palaipsniui įvesti papildomą maistą - slyvų tyrelę, avižų, grikių kosę su aliejumi, daržovių tyrę. Tada tuštinimasis paprastai dažnėja, tampa reguliaresnis. Stebėkite, ar kūdikiui nėra rachito, tada nusilpsta kaulų-raumenų sistema, sunkiau tuštintis.

 

Sėkmės.

29. Jan 2013, 21:17

Miela Vaida, pritardamas daktarei Irenai, jog pieno mišiniams išties būdingas kūdikio vidurius kietinantis poveikis, o motinos pienas, dėl savo ypatingos sudėties, nuo vidurių užkietėjimo saugo, nuoširdžiai patarčiau žindymą atnaujinti. O kaip tai padaroma, detaliai surašiau į atitinkamą skyrelį (p. 261-271) knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” >> http://www.mamyciuklubas.lt/biblioteka/papildyta-knyga-kudikio-zindymas-nepakeiciamas-kaip-motinos-meil%C4%97