Kūdikius gąsdina stiprūs ir čaižūs garsai

Kūdikius gąsdina stiprūs ir čaižūs garsai

11. Nov 2012, 08:00

Kokią reikšmę vaiko vystymuisi turi garsas? Ar būtina sukurti tylią aplinką tada, kai mažylis miega?

 

Pirmoji pažintis

 

Pirmoji pažintis su garsu įvyksta vaikučiui dar negimus. Jį, gyvenantį mamos pilve, pasiekia garsai – mamos širdies plakimas, žarnyno gurgėjimas, taip pat iš aplinkos ateinantys garsai. Todėl muzikos specialistai pataria, kad nėštumo metu palanku klausytis klasikinės muzikos – ji teigiamai veikia ne tik nėščiosios nuotaiką, bet ir patinka pilvelio gyventojui.

 

Dienos režimas

 

Gimusiam vaikučiui nereikia tylos. Atvirkščiai, tam, kad jis pilnavertiškai vystytųsi, jam reikia tam tikro dienos režimo bei įprastų jam garsų. Jeigu šeimoje mama ir tėtis yra įpratę, kad namuose nuolat įjungtas radijas ar muzikos grotuvas, o iš jų sklindanti muzika yra kaip „fonas“, mažylis taip pat pripras prie šio tėvų įpročio. Bet! Reikia atminti svarbiausią taisyklę – vaikams nepatinka aštrūs, stiprūs ir čaižūs garsai. Daug geriau rinktis klasikinę muziką, pastebėta, kad rami muzika vakare atpalaiduoja vaikutį, veikia jį raminamai.

 

Ar netrukdo triukšmas miegoti?

 

Jeigu mažylis nori miego, jis gali užmigti bet kur, kad ir su žaisliuku rankoje savo žaidimų manieže. Todėl tikrai nereikia miegant kūdikiui tėvams sukurti visiškos tylos arba kalbėti pašnibždomis. Tačiau stiprus garsas mažylį gali išgąsdinti ir prikelti.

 

Muzikiniai žaisliukai

 

Pirkdami  muzikinius žaislus būkite atidūs ir venkite itin nemalonių, rėkiančių garsų. Jei yra galimybė, patikrinkite jų garsą dar prieš perkant. Kartais tokie muzikiniai žaislai gali išgąsdinti mažylį, be to, jie tikrai neprisidės prie tinkamo vaiko muzikinio skonio formavimo.

 

Ar Jūsų vaikai miega tyloje?