Mano naujagimiui kažkas negerai. Ar tikrai?

Mano naujagimiui kažkas negerai. Ar tikrai?

16. Sep 2019, 14:59 Mami Mami

Jaunoms mamytėms, ypač pirmą kartą susilaukus kūdikio, dažnai viskas pasaulyje pradingsta ir prieš akis lieka tik josios mažylis. Dar ligoninėje neonatologams atėjus apžiūrėti naujagimio, išgirstam esminius žodžius- „Jam viskas gerai“, bet ne visada patikim, gal dar kartais pasiteiraujam, kodėl toks spuoguotas, mėlynas, pageltęs arba kodėl sauskelnėse oranžinės dėmės. Kad nesibaimintumėme šių būklių ir nuo pat pradžios galėtumėme ramiai džiaugtis motinyste, jau dabar galime susipažinti su naujagimio sveikatos ypatumais ir žinoti, kad mažyliams būdingos, vadinamosios, tranzityviosios būklės, tai yra, praeinančios savaime. Tad pradėkim.

Miela mama,

Būti mėlynam, rausvam, dėmėtam – normalu, nes pradėjau savarankiškai kvėpuoti, vaisiui tikusi kraujotakos sistema prisitaiko prie tinkančios šiam pasauliui.

Tai mažėjanti, tai didėjanti kūno temperatūra - normalu, nes ten, kur dabar esu, aplinkos temperatūra keliolika laipsnių žemesnė, todėl mokausi sureguliuoti ir savo kūno temperatūrą. Neišsigąsk ją matuodama, pažastyje temperatūra ir turi būti 36-37 °C , o tiesiojoje žarnoje- 36,5 -37,5°C.

Netolygus, dažnas kvėpavimas- supraski, mano plaučiai pirmą kartą pradėjo dirbti, jiems reikia laiko įsivažiuoti, įkvėpiu 30-60 k/min.

Numečiau svorio – taikausi prie šių laikų mados, o iš tiesų tai, pašalinau mekonijų ir naujas gyvenimo būdas reikalauja energijos..., nebijok, 10-12 parą būsiu vėl toks, kaip gimęs.

Ant odelės 1-2 parą atsirado mažų paraudimų, 3-5 parą ėmiau pleiskanoti, 2-5 parą- atsirado kieti gelsvi mazgeliai ant veiduko, ir kitose kūno dalyse - po 2-3 dienų išnyks- gal pasidariau šiek tiek paaugliškas, bet sutik, vis tiek labai žavus.

Pageltau- 10-12 parą toks nebebūsiu, dabar persitvarko mano kraujodaros sistemėlė.

Balti smulkūs spuogeliai ant veiduko - bus tik pirmosiomis savaitėmis, o paskui riebalinių liaukų veikla susinormalizuos.

Padidėjusio krūtelės 7-8 parą ir gal išsiskiria lašelis į pieną panašaus skysčio – čia, mamyte, nesvarbu, ar aš berniukas ar mergaitė, bet dėl didžio tavo moteriškumo, perteikto hormonais man per placentą ir pieną.

Jei aš mergaitė, pirmą savaitę iš makšties išsiskiriančios baltos gleivės – normalu, neišsigąsk, jei  5-8 parą iš čia galiu šiek tiek ir pakraujuot. Tai vėl gi, mamyte, dėl tavųjų man perduotų hormonų.

Oranžinės dėmės sauskelnėse- normalu, ir pasišlapinti kartais galiu tik antrą parą. O oranžinės, nes suyra seni mano leukocitai, kurių irimo pasekmė- didelė šlapimo rūgšties koncentracija šlapime, vyksta, vadinamasis, inkstų „infarktas“.

Tamsiai žalios išmatos 2-3 gyvenimo parą, arba kitaip mekonijus, 2-4 parą tuštinuosi 6-7 kartus per parą nevientisom, gleivėtom, su baltais ir žaliais gumulėliais išmatomis, kuriose daug leukocitų, riebalinių rūgščių, 2-4 parą – geltonom, vientisom, košelės išvaizdos išmatomis ir taip jau bus kurį laiką.

2-3 parą, dėl kol kas netobulai veikiančių kepenų, ima mažėti nuo vit. K priklausančių kraujo krešėjimą reguliuojančių faktorių, man kyla grėsmė nukraujuoti, ypač jei prieš gimdymą nepasirašei grafoje „ Suleisti vit. K“, bet tikiu, kad pasirašei.

O dabar perskaičius, geriau susipažinusi su savo naujagimio kasdienybe, tikiu, kad būsi ramesnė. Kitą kartą aptarsim naujagimio refleksus.