Maudyti kasdien nereikia

Maudyti kasdien nereikia

10. Jan 2013, 08:50

Pagal naujausias rekomendacijas naujagimio ir kūdikio nereikia maudyti kiekvieną dieną, kaip buvo siūloma anksčiau, pakanka 2-3 kartų per savaitę.

 

Konsultuoja Zita Norkūnienė, „Mano šeimos akademija“

 

Kada maudyti, sprendžia tėveliai

 

Bene dažniausiai naujagimius ir kūdikius maudome vakarais, prieš miegą, tačiau retais atvejais pasitaiko, kad tėveliams patogesnis kitas maudynių laikas – ryte ar dieną. Kaip sako „Mano šeimos akademijos“ vadovė Zita Norkūnienė, dažniausiai kūdikiai iki vienerių metų maudomi vakarais, nes taip tikimasi, kad po maudynių jie naktį gerai miegos ir pailsės. „Tačiau yra situacijų, kai tėveliai pasirenka maudyti kūdikį rytais, tai individualus tėvų pasirinkimas“- sako pašnekovė.

 

Pirmas patarimas – gera nuotaika

 

Kad maudynės sėkmingos būtų sėkmingos, Zita Norkūnienė sako, svarbi šilta aplinka ir geras nusiteikimas. Abiejų pusių - ir kūdikio, ir tėvelių.  „Jei kūdikis dėl kažkokių priežasčių yra neramus, verkia,  pirmiausia reikia jį nuraminti. Vaiko ir mamos kontaktas turi būti šiltas. Mama turi bendrauti su kūdikiu,  sukurti malonią aplinką ir nuotaiką, juk maudynės kūdikiui  - malonumas“ – sako Zita Norkūnienė.

 

Pasak specialistės, aplinka irgi turėtų būti draugiška – patalpoje, kurioje maudysite, turi būti šilta, mažyliui patiks, jei šviesa bus neryški. „Tarp vandens ir kambario temperatūros neturi būti didelio kontrasto, geriausia, jei bus 2-4 laipsnių skirtumas“ – pataria Zita Norkūnienė.

 

Į vonelę dėkime švelniai ir atsargiai

 

Tinkamai nusiteikę ir paruošę aplinką, pamažu, saugiai dedame kūdikį į vonelę. „ Pirmiausia įkišame kojytės į vandenuką ir  žiūrime, kaip vaikas reaguoja. Tada galime sušlapinti ir kūnelį“ – pataria pašnekovė.  Ji akcentuoja, kad maudynės – tai dar viena proga pabendrauti su mažyliu, stiprinti tarpusavio ryšį: „Maudant būtinas vaikučio ir tėvelių bendravimas – švelnus prisilietimas, glostymas, kalbinimas“.

 

Kaip dažnai ir kiek laiko maudyti?

 

Optimalu, jei naujagimis maudomas 5 -7 minutės, kūdikiams maudynes galima ilginti iki 10-15 minučių. „Maudyti rekomenduojama kas 2-3 dieną, nes jei maudysime per dažnai, sausės odelė. Vyresnius  kūdikius , nuo šešių mėnesių, galima maudyti vieną kartą per savaitę. Vienerių metų ir vyresnių vaikučių maudynių dažnumas paprastai būna 1-2 kartai per savaitę. Tėvai patys pasirenka dažnumą, kartais tai įtakoja vaiko odelė. Jei ji sausa, vaikas maudomas rečiau“ – sako pašnekovė.

 

Ar reikia plaušinės? 

 

„Mano šeimos akademijos“ vadovė Zita Norkūnienė sako, kad paprastai maudant kūdikį užtenka mamos ar tėčio rankų, tik tais atvejais, jei jos labai išsausėję ar suskirdusios, galima naudoti plaušinę. 

 

Prausimo priemones pašnekovė pataria naudoti ne dažniau kaip vieną kartą per savaitę. Jei mažylio odelė linkusi į sausumą, geriau naudoti skystos formos priemones, nes jos labiau atkuria riebalų ir drėgmės santykį odelėje.

 

Po maudynių

 

Iškėlus iš vandens vaiką, neretai jis prapliumpa ašaromis. „Pats didžiausias nemalonumas vaikui yra rengtis, tam prieštarauja daug mažylių“ – sako Zita Norkūnienė. Pasak jos, po maudynių labai svarbu kruopščiai išsausinti kūnelį ir raukšleles. Tačiau tai irgi reikia padaryti kuo švelniau. „ Jei po maudynių kūdikio oda graži, nei losjonų, nei kremukų nereikia. Šios priemonės naudojamos tik pagal poreikį“ – sako Zita Norkūnienė.

 

Kuriuo dienos metu maudote jūs savo mažylius?

 

 

gintarerei gintarerei 11. Jan 2013, 11:46

as maudau 2 kartus i savaite, bet stengiuosi kas trecia diena kazkur. Iki siol nelabai patinka man musu vanentiekio vanduo, pilnas gelezies, toel sausina odele, bet matau, ka odele priprato ir maziuko. Mauyti noreciau ir dazniau, nes vaikiukui labai patinka, o ir miega geriau, bet ziema nematau reikalo, vasara maudydavom dazniau, ypatingai kai karsciai budavo 😀

11. Jan 2013, 11:06

niekad kasdien nemaudziau,sunkoka mums buvo su vandenuku kaip visai pipirai buvo va kaip paaugom tai neimanoma istraukt

10. Jan 2013, 13:57

as maudau viena maximum du kart i savaite 😀 aisku apsiprausiam veiduka, rankytes, klyniuka kieviena vakara kubiliuke. ir mums pilnai to pakanka 😀

10. Jan 2013, 11:07

Mantuka mes maudydavom kas antra diena, vakare pries miegely, visad pyldavau aliejuko y vandenuka, tai odele budavo labai svelni. dabar maudom karta ar du per savaite nes odele labai sauseja, tad po maudyniu naudojam yvairius riebius kremus ypac saltuoju metu sezonu. vasara odele nesauseja, tad ir kremuku nereikia. ydomu kaip bus su antru leliuku 😀