Namuose kepuraitės nereikia

Namuose kepuraitės nereikia

16. Oct 2012, 00:00

Medikai sako, kad optimaliausia kambario temperatūra, jei auginate kūdikį, yra 20 laipsnių šilumos. Kūdikis – ne šiltnamio gėlelė, kuriam reiktų itin prikaitintų namų.

 

Ar ne per karšta?


Tinkamiausia kambario temperatūra kūdikiui yra apie 20 laipsnių šilumos. Nors dažnas medikas informuoja apie tai tėvus, pastarieji neretai persistengia prikaitindami namus. Jeigu kūdikis gimė laiku, yra sveikas ir išnešiotas, jam namuose dėti kepurytės nereikia. Kas kita – per anksti gimusieji mažyliai.

 

Jų kūno termoreguliacija nėra stabili, jie greičiau reaguoja į temperatūros pokyčius, todėl patartina kurį laiką dėti kepurytes ir rengti šilčiau. Ar dėti kepurytes sveikam mažiukui po maudynių, specialistų nuomonės išsiskiria. Vieni sako, kad nebūtina, esą svarbiausia nušluostyti kūdikį, nusausinti jo ausytes, o kiti pataria uždėti bet koki atveju.

 

Vilnonės kojinytės

 

Dar gimdymo namuose patariama turėti megztų vilnonių kojinyčių mažyliui. Apautos ant kojyčių jos dirgina padukų refleksines zonas. Kūdikių kraujo apytaka dar nesusireguliavusi, todėl jie greitai reaguoja į temperatūros skirtumus ir pirmiausia šąla mažųjų kojos ir rankos. Ir vilnones kojines patartina dėti tiesiai ant nuogos pėdutės, o ne ant šliaužtinuko viršaus.

 

Jeigu vilnonės kojinės smunka nuo kojytės, ant jų viršaus apmaukite įprastas medvilnines kojines, kad jas prilaikytų. Kol kūdikiai nevaikšto, jiems pakanka kojinaičių, o kai stojasi ir žengia pirmuosius žingsnelius, rekomenduojama ir namuose auti kokybiškais batukais. Pagamintais iš natūralių medžiagų, stabiliai fiksuojančiais čiurną.

 

Miegmaišiai


Pirmuosius mėnesius mamos paprastai migdo kūdikius su šliaužtinukais – jų mažieji nenusispardys, todėl tikrai patogu. Miegui skirti ir specialūs miegmaišiai, kurie būna pašiltinti ir atstoja antklodes, kurias sugeba nusikloti net mažiausi kūdikiai.

 

Kai kūdikis aprengtas per daug, jis prakaituoja – sušlampa ne tik plaukučiai, bet ir palietus pirštu jo spranduką prie nugaros, jaučiasi karštis ar drėgnumas.

 

Mažieji svogūnai


Geriausia vaikus rengti svogūno arba kopūsto principu – ne vieną šiltą ir storą rūbą, o kelis plonesnius. Tam, kad sušilus nuo mažojo „svogūnėlio“ būtų galima vieną rūbelį nuvilkti.

 

Net ir žiemą nepamirškite oro vonių, leiskite kūdikiui kambaryje pasispardyti nuogam. Keisdami sauskelnes, leiskite vaikui pasispardyti nuogu užpakaliuku 5-10 minučių. Tai ir grūdinimas, ir puiki paraudusio užpakaliuko profilaktika.