Naujagimio refleksai

Naujagimio refleksai

12. Sep 2012, 00:00

Tikriausiai girdėjote patarimą pradėti lankyti baseiną su kūdikiui iki trijų mėnesių, kol nėra išnykęs jo nardymo refleksas. Kas tie refleksai, būdingi naujagimiams?

 

Čiulpimo refleksas

 

Šis refleksas padeda kūdikiui „išgyventi“ tikrąja ta žodžio prasme – jau gimęs naujagimis, jei jis sveikas, paguldomas mamai ant krūtinės jau pradeda ieškoti krūties. Jis ima čiulpti mamos krūtį, nors  niekas to jo nemokė. Tai įgimtas vaikučio gebėjimas, refleksas.

 

Kartais dėl tam tikrų sveikatos sutrikimų, čiulpimo refleksas būna silpnesnis. Kaip veikia šis refleksas, galima pamatyti, jei paliestumėte pirštu naujagimio skruostą – jis pražioja burnytę ir jau pasiruošęs valgyti.

 

Vaikščiojimo refleksas

 

Laikomas už pažastų ir šiek tiek palenktas į priekį, kojytėmis palietęs kietą pagrindą, naujagimis tarytum „žingsniuoja“. Jis vieną kojytę atitraukia, kita pasistiebia pirštų galiukais – tai įgimtas jo gebėjimas, kurį ilgainiui jis pamirš. 

 

Šliaužimo refleksas

 

Kai paguldote naujagimį ant pilvuko ir priglaudžiate delną prie jo padukų, naujagimis gali atsispirti ir šiek tiek pašliaužti.

 

Gynybinis refleksas

 

Paguldytas ant pilvuko, naujagimis galvytę pasuka į šoną, kad neuždustų. Žinoma, jei tas pagrindas yra pakankamai kietas. Todėl nepatartina guldyti naujagimio ant pernelyg minkšto čiužinuko, tėvų pataluose, nes tai jam yra iš tiesų pavojinga.

 

Rijimo refleksas

 

Leidžia naujagimiui sėkmingai nuryti mamos pienuką. Tai nėra labai paprasta, kaip gali mums pasirodyti, juk vos gimęs kūdikis turi išmokti derinti kvėpavimą su rijimo refleksu, kad išmoktų sėkmingai valgyti ir nespringti.

 

Išgąsčio refleksas

 

Išgąsdintas (dažniausiai stipraus garso arba ryškios šviesos) naujagimis išskečia rankas ir rankų pirštukus.

 

Nardymo refleksas

 

Panardintas į vandenį naujagimis sugeba trumpam sulaikyti kvėpavimą. Todėl ir patariama su kūdikiu į baseiną pirmą kartą ateiti apie trečią mėnesį, kai šis refleksas dar tebėra, ir kūdikį galima nardinti bei mokyti plaukti.

 

Naujagimio refleksų yra ir daugiau, tačiau visi jie įdomūs bei reikalingi labiau gydytojui, o ne mamai – neonatologas naujagimio refleksus tikrina po gimimo, šeimos gydytojas – profilaktinio apsilankymo metu, taip pat jie svarbūs vertinant neurologui, kai į jį kreipiamasi dėl tam tikrų vaikučio bėdų.

 

Ar žinojote apie šiuos naujagimių refleksus?