Nebučiuokite kūdikio į lūpas

Nebučiuokite kūdikio į lūpas

14. Apr 2013, 07:00

Grįžusios iš gimdymo namų, turbūt girdėjote ne vieną pasakymą ar prietarą, kad negalima kūdikio rodyti bent keletą savaičių svetimiems, negalima naujagimio bučiuoti į lūpytes ir pan. Kiek tame yra tiesos, kalbamės su vaikų ligų gydytoja Jovita Mažeikiene.

 

Pasakymas, kad negalima naujagimio rodyti svetimiems kurį laiką, pasak gydytojos, turi pagrindo.

 

"Patarčiau kūdikio nerodyti draugams ir aplinkiniams bent dvi pirmąsias savaites. Kodėl? Nes naujagimis gimsta sterilus ir jis natūraliai turi pasiimti visas mūsų aplinkoje esančias bakterijas bei virusus.

 

Neverta stengtis pirmąsias savaites daug kur lankytis su naujagimiu, priiminėti svečius namuose, nes žmonės atneš svetimos mikrofloros į kūdikio aplinką. Tam, kad mažylis būtų sveikesnis, jis turi pirmiausia natūraliai adaptuotis savoje aplinkoje", - Mamyčių klubui pasakojo vaikų ligų gydytoja J.Mažeikienė.

 

Jei jau jus ruošiasi aplankyti patys artimiausi žmonės, seneliai, močiutės, jie turi būti turi būti nekosintys, nečiaudintys, t.y. visiškai sveiki, kad neužkrėstų mažylio.

 

"Žinoma, mūsų gyvenimo tempas spartėja ir mamytės su naujagimiais nuolat keliauja. Tad nieko labai baisaus nenutiks, jei ir keliausite su sveiku kūdikiu, nes jis turi antikūnių apsaugą iš mamos pieno. Bet vėlgi patarčiau, jei tik turite galimybę, likite namuose ir gyvenkite ne taip aktyviai nors keletą pirmųjų savaičių, mat susirgus kūdikiui tokiame ankstyvame amžiuje, labai sunku diagnozuoti ir gydyti įvairias ligas bei susirgimus", - patarė gydytoja.

 

O močiučių patarimas, kad negalima naujagimio bučiuoti į lūpas, taip pat yra pagrįstas.

 

Anot gydytojos J.Mažeikienės, mūsų burnoje yra begalė grybelių, virusų ir bakterijų, tad bučiuodami mažylį, mes jam visa tai pernešame: "Nesvarbu, kad mes esame seiki ir turime stiprų imunitetą, bet vaikelis neturi imuniteto, tad pirmą kartą susidūręs su tais mikroorganizmais, esančiais mūsų burnoje, gali rimtai susirgti". 

14. Apr 2013, 12:36

tai del imuniteto as pilnai sutinku.yra nemazai mamyciu mananciu kad negalima rodyti mazylio del nuziurejimo,bet ne del sveikatos.