Pilvo diegliukai: kokiems kūdikiams dažniausiai pasireiškia?

Pilvo diegliukai: kokiems kūdikiams dažniausiai pasireiškia?

15. May 2015, 10:36 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško redakcijai:

Laba diena. Mes gyvename Airijoje. Mano mažylei 7 savaites, ją maitinu pati. Mane neramina tai, kad kai ji pradeda valgyti verkia, tiesiasi ir atsisako valgyti. Labai išsiverkia ir sunku nuraminti. Tai ypač paumėja vakare. Jau kartojasi kelias dienas. Prieš tai būdavo taip, bet kartą ar du per savaitę. Kojyčių lankstyti nesileidžia, ištiesia jas ir verkia.  Tuštinasi kas antrą dieną. Pavalgiusi tik atsirūgsta, būna vėliau šiek tiek atpila ir matosi lyg varškytė. Kas tai galėtų būti? Ar tik diegliukai ar kas kita? Labai dėkui už atsakymą.

Konsultuoja gydytoja neonatologė Rūta Taminskienė:

Tai panašu į pilvo dieglius, jų laikas dažniausiai tęsiasi nuo 2-3 gyvenimo savaitės iki 3-4 mėn. amžiaus.

Priežastis - nėra pilnai aiški.

Dažniau būna per anksti gimusiems, kurių žarnynas nebrandus, turintiems polinkį į alergiją, jei žindanti mama per daug valgo baltyminių produktų (iš karvės pieno, kiaušinių), susiję ir su tuo, kad vaikas nevisada atsirūgsta ir pilve prisikaupia dujų, kurios plečia žarnos spindį, o nuo to atsiranda staigus žarnos raumenų spazmas ir skausmai.

Kas padeda? 

  • padeda pilvuko masažas pagal laikrodžio rodyklę, 
  • šiluma ant pilvuko, 
  • galima paguldyti vaikutį ant mamos pilvo kniūbsčią,
  • žindyvė turi pamažinti savo racione alergiją ir pilvo pūtimą sukeliančių produktų. 
  • mažylei galima pamėginti duoti vakarais, kada dažniausiai ją vargina diegliai, lašiukų nuo pilvo pūtimo, po maitinimo, išskyrus naktį, sulaukti atsirūgimo. 

Reti atpylimai sutrauktu pienu ir tuštinimasis kas antrą dieną, nieko blogo, jei kūdikis pakankamai per mėnesį priauga svorio (ne mažiau kaip 600 g).

Sėkmės.

  20150206142717-44313.jpg 

Ekspertai