VIDEO "Pirmosios 12 savaičių": 6 serija - penktoji naujagimio savaitė

30. Dec 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

“Pirmosios savaitės” – unikalus Mamyčių klubo projektas, kurio dėka mes turime galimybę stebėti kūdikio vystymąsi pirmuosius tris jo gyvenimo mėnesius.

Žiemos loterija Huggies® Newborn!

20131213154952-86647.jpg

Praėjusių serijų apžvalga:

Mūsų mažajai Katrina, kurios gyvenimą stebėsime tris mėnesiukus, jau penkios savaitės.

Kas gi vyksta su mažyle penktąją jos gyvenimo savaitę?

Vystymosi šuolis

Kuo gyvena penkių savaičių mažylis, kuris jau gerokai paaugęs ir sustiprėjęs. Simboliška, jog būtent dabar baigiasi jo kaip naujagimio gyvenimo etapas. Mat po dvidešimt aštuonių pirmųjų gyvenimo dienų mažylis tampa kūdikiu.

Šis laikotarpis mažyliui galima sakyti kritinis. Keičiasi jo medžiagų apykaita, labai greitai vystytis pradeda tam tikri jusliniai organai bei vidiniai.

Specialistai šį laikotarpį vadina vystymosi šuoliu. Mažylis, švelniai tariant, patiria stresą. Jis kiek išsigandęs ir dabar jam ypatingai reikalinga mama, jos šiluma, rankos.

Taisyklingai keičiame sauskelnes

Kol mūsų vaikutis toks mažas, svarbu net ir tai, kaip mes jam keičiame sauskelnes. Pasirodo, svarbu net ir tai, kaip mes pakeliame jo kojytes, kaip mažylį paverčiame ant šoniuko.

Pirmiausia pasiguldome mažylį ir atkreipiame jo dėmesį į save – jie yra linkę savo galvytę laikyti pasuktą į šoną. Mūsų gi užduotis – atkreipti jų dėmesį į save ir paskatinti bendradarbiauti su mumis. Būtinai pasakokite jam, ką jūs ruošiatės daryti.

Renkime mažylį neskubėdami

Prieš nuimdami mažąsias kojinaites, priglaudžiame pėdutę prie pėdutės. Tuomet, jo rankyte paliečiame kojinaitę ir kartu su mažyliu ją pabandome nuimti. Taip taip. Mes tai darome kartu. O tuomet basą kojytę priglaudžiame prie tos, kuri dar su kojinaite, juk visa tai  - nauji nepažinti potyriai mūsų mažiukui.

Tokiu pačiu metodu nuimame ir antrąją kojinaitę. Suglaudžiame basas kojeles. Jose daug taškų, tad toks savotiškas masažiukas –mūsų mažiukui labai naudingas. Perrenginėdami mažylį – jo netampome...o paverčiame nuo šonelio ant šonelio. Jeigu reikia – pataisome galvytę į taisyklingą padėtį. Kartu su mažyliu – nuimame kelnytes.

Renkime mažylį neskubėdami. Žaisdami su juo ir kalbėdami. Pavyzdžiui, prieš uždėdami sauskelnes, parodykite jas mažyliui, papasakokite apie paveikslėlius, kuriuos jis mato, parodykite, kokios jo sauskelnės minkštos ir švelnios. Sakysite – kam jam to reikia? Bet juk jis jau dabar kaupia savo žodyną, jau nekalbant apie potyrius. Taip jam rodykite kiekvieną rūbelį, kurį ruošiatės rengti. Jei esate žaismingai nusiteikę, leiskite mažyliui išsirinkti, kokias kelnytes ir kojinaites jis apsirengti nori šiandien. Jei mažylis rengimosi metu pradėjo verkti – pirmiausia jį nuraminkite ir tik paskui pratęskite apsirengimo ritualą.

Taisyklingai paimkite ant rankų

Labai svarbu išmokti taisyklingai mažylį paimti ant rankų, laikyti jį, nešioti. Tai padės mažyliui taisyklingai vystytis bei apsisaugoti  nuo nemalonios padidėjusio tonuso diagnozės.

Savo mažylį paimti ant rankų ir nešioti – ištisas menas. Pirmiausia, apie ką reikėtų pagalvoti, tai apie sutartinį gestą, kurį naudoti turėtų visi šeimos nariai ir kuris pranešų kūdikėliui – dabar mažyli tave paimsiu ant rankų.

O kuomet ruošiamės jį paguldyti ant tam pritaikyto paviršiaus, pirmiausia dar ant savo rankų pasukame jį ant pilvuko, tuomet pusiau sėdomis šonu jį guldome – pirmiausia priglausdami užpakaliuką ir pabaigiame galvele. Ir tik tuomet, kai mažylis paguldytas, pasukame jį nuo šoniuko ant nugarėlės.

Prisilietimai

Mažyliui labai svarbu suprasti pažinti savo kūną. Tam pasitarnauti geriausiai gali mūsų prisilietimai, tad tai darykime dažnai ir atidžiai. Mėgaukimės akimirkomis, leidžiamomis kartu. Net ir būdamas toks mažytis jis jaučia mūsų nuotaiką. Jis jaučiasi saugus, jei mes esame ramios.

Tik pažvelkite į savo mažylį. Juk jis tikras ir nepakartojamas stebuklas.

Gražaus laiko žiūrint naują seriją!

 

20131209161636-74280.jpg