VIDEO: Visi atsakymai apie žindymą

01. Apr 2019, 00:46 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Neseniai dukrytės susilaukusi Agnė prisipažįsta, jog klausimų, susijusių su žindymu, apstu: kaip taisyklingai žindyti, kad neskaudėtų krūtų spenelių, kaip paskatinti laktaciją, kokios žondymo pozos patogiausios ir kaip suprasti, kad kūdikis tikrai pasisotina ir kt.

Nors tėvai dar neišrinko mažylei vardo, tačiau tikrai žino, kad išmokti taisyklingai žindyti - svarbiausia užduotis pirmomis savaitėmis.

Spenelių skausmas - vienas iš netaisyklingo žindymo požymių

"Jei krūtų speneliai pažeisti pirmosiomis paromis, tas skausmas praeina vienomis jau po savaitės, kitoms - po dviejų. Jeigu žindant po 5-10 minučių jaučiate didesnį skausmą nei pačioje žindymo pradžioje, tada reikėtų savo mažąjį pirščiuką kišti į kūdikio burnytę, suardyti vakuumą ir ištraukti spenelį", - patarė Kauno klinikų akušerė Laura Jonaitienė.

Toks skausmas reiškia, kad greičiausiai naujagimis netaisyklingai apžioja krūtį. Jeigu matote, kad spenelis yra lūpdažio formos, suplotas ar kitokios netaisyklingos formos, turite pagalvoti apie netaisyklingą žindymą.

Tinkamo žindymo požymiai – išsipūtę mažylio žandai ir girdėti ryjiimo garsas.

Kiek trunka žindymas?

Pasak akušerės, vienas maitinimas turėtų trukti apie 20-30 minučių. Kitas maitinimas - jau iš kitos krūties.

Jeigu valgydamas mažylis pamiršta traukti pienuką, pajudinkite jo smakriuką, nosytę ar paausį. Pamaitinus visada reikia jį pakelti ir leisti atsirūgti.


Kaip dažnai naujagimį žindyti?

Akušerės patarimas - visuomet žindykite pagal poreikį. Vienąkart mažylis gali norėti valgyti kas dvi valandas, o gal kitąsyk - kas pusvalandį ar kas tris valandas. Per parą turėtų susidaryti maždaug 8 maitinimai.

"Bet jeigu naktį jūs pabustumėte dėl krūtų brinkimo, jaučiate, kad krūtys kietos ir karštos, o vaikutis toliau miega, tuomet jį reikėtų pasižadinti dėl savęs, kad vaikutis galėtų ištuštint tą krūtį", - patarė akušerė.

Naujagimės mama Agnė laiminga sulaukusi profesionalios, su žindymu susijusios konsultacijos. Ją visą parą suteikia Kauno klinikų medikai. 

"Dažniausiai su problemomis susiduriama pirmą mėnesį po gimdymo, būna ir spenelių skausmingumas, ir pabrinkusios krūtys. Iškilus klausimams moterys gali pasiskambinti į nėščiųjų ir gimdyvių priėmimą. Kartais užtenka išspręsti problemą telefonu. Bet jei ta problema neišsprendžiama, akušerė pasikviečia konsultacijai akis į akį", - pasakojo L.Jonaitienė.

Taigi, pajutusios diskomfortą krūtyse, nebijokite skambinti žindymo specialistei.

ATMINKITE: Pieną gamina du dalykai - moters geros emocijos ir žindymas. Ne chalva, ne kmynų arbata, ne saulė, o noras žindyti ir žindymas :) O tai žinant, žindymo pradžios sunkumus išgyventi lengviau.