Vienas iš požymių, kad pienelio užtenka - mažylio svoris

Vienas iš požymių, kad pienelio užtenka - mažylio svoris

13. Jun 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Anetos laiško "Mamyčių klubo" redakcijai:

Sveiki,

Nuo 3 sav. sūnelis tapo neramus ir irzlus dieną. Maitinu mamos pienu (MP), tačiau jis žinda dieną per valandą 3 kartus po 5-10 min, krūtinė minkšta. Naktį miega gerai, užmiega apie 23-23.30, keliasi apie 4 ryto ir tada pusę 7. Atsikėlęs 6.30 ryte raitosi, miega neramiai. Dien1 miega ant rankų apie valandą, o paguldytas daugiausiai 10 min., tada vėl prašo krūties, o krūtį... būna.. pačiumpa, išspjauna, verkia ir taip nuolat. Nežinau, bandau tai sieti su pilvuko skausmais, sunkiai išeina oras... Kartais atrodo, kad jis diena išvis nemiega... Ir žindymas, rodos, nuolatinis. Lauke vežimėlyje miega daugiausiai 30-40 min. Pas tėtį ant rankų nebūna, verkia, pas mane ant rankų nusiramina. Verkimas dažnai būna iki klykimo. Ar čia tik pilvuko bėdos mus taip kankina, ar dar kažkas?  Dabar mums 5 savaitės. Gimėme 3850 g, 52 cm, kai buvo mėnesio skiepas, pasvere 4860 g, o ūgis buvo 57 cm.

Konsultuoja tėvystės mokyklos Kaune „OpaPupa“ viena iš įkūrėjų, medicinos gydytoja Agnė Kilmanienė.

20160606104053-16151.jpg

Miela Aneta,

Visų pirma, sveikinu sulaukus sūnelio – tai didelė Dievo dovana! Tikrai suprantu, su kokiais sunkumais susiduriate. Jūs tikra šaunuolė, kad nenuleidžiate rankų ir kilus klausimams ieškote pagalbos.

Noriu labai pasidžiaugti, jog taip puikiai auginate mažojo svorį – tai vienas iš požymių, kad pienelio tikrai užtenka!

Noriu pastebėti, jog Jūsų berniukas tokio amžiaus, kuriame būna augimo šuolis (jie būna 2-3 sav. 6,8 savaitėmis) kuomet kabama ant krūties tam, kad pienuko atsirastų užtektinai. Tuo metu siūloma laikytis tokios taktikos: 1 krūtis - 1 val., jei žinda ilgiau - duoti kitą krūtį ir sekantį maitinimą pradėti nuo antrosios krūties. Per 1-2 dienas išstimuliuojamas reikiamas hormonų kiekis ir laktacija vėl atitinka poreikį. Jei vaikelis šlapinasi 6-8 kartus – pieno jis gauna tikrai užtektinai - galite būti rami.

Gal sūnelis patiria daug naujų įspūdžių, kažkas pasikeitė jo aplinkoje ir tokiu būdu jis ieško nusiraminimo šalia Jūsų. Visas kūdikio raminimasis - oralinis, t.y. per burną, tad vaikelis prie krūties gali būti ir dėl šio poreikio. Šio poreikio neįmanoma išvengti. Galima tik padėti kantriai nešiojant, žindant, leidžiant miegoti šalia, raminant, sūpuojant ir t.t. Vėliau vaikiukai patys raminasi - valgo, kiša žaislus į burną ir pan. :)

Atkreipkite dėmesį ir į savo mitybą - venkite žindančioms nerekomenduojamų produktų : pieno produktų, kavos ir t.t. – gal taip mažiau kamuos pilvelio bėdos.

Paprastai tokiu periodu mamai pakanka atidėti visus buities rūpesčius į šalį, paprašyti artimųjų pagalbos, visą savo laiką praleisti su vaikučiu, žindyti pagal jo poreikius ir problemos išsisprendžia. Visi sunkumai galiausiai pasimiršta, o žindymo nauda lieka ilgam.

Jei mažylio neramumas ilgėliau keltų nerimą ar atsirastų kitų simptomų, siūlyčiau mažylio sveikatos būklę vertinti gyvoje gydytojo konsultacijoje.

Geriausi linkėjimai ir sėkmės!