VIDEO Nėštumo kalendorius. 13 savaitė: maistas ir kvapai nebeerzina

25. Feb 2014, 13:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būsima mama pagaliau nebejaučia diskomforto: emocijos rimsta, maistas ir kvapai nebeerzina, sumažėja prakaitavimas, tačiau atsiranda kita problema – pasunkėja maisto pasisavinimas.

Atsiranda vidurių užkietėjimas, kadangi padidėjusi gimda pakyla aukščiau, o hormoninis fonas gerokai pasikeitė.

Būtent 13 savaitės metu padidėja tikimybė susirgti kandidoze (pienlige). Pienligė – tai stiprus niežulys ir skausmas makštyje, klampios išskyros. Pienligę sukelia kandidos grybelis, kuris dažniausiai tūno moters organizme ir 13 nėštumo savaitę suaktyvėja dėl hormoninių pokyčių bei nusilpusio imuniteto. Pasirodžius bet kokiems pienligėms požymiams, būtinai kreipkitės į gydytoją ir pradėkite gydymą, kuris turi būti saugus vaisiui, todėl jį paskiria tik gydytojas!

Tryliktą nėštumo savaitę, kai moteris jau priprato prie savo padėties, baimės ir nerimas liko praeityje, būsimų tėvų seksualinis gyvenimas gali tapti dar ryškesnis ir įdomesnis, palyginus su pirmaisiais metais po vedybų.

Juk mamos savijautą įtakoja hormonai, kurie sustiprina libido, o išorinių lytinių organų, kurie tapo jautresni, dėka moteris gali pajusti absoliučiai naujus pojūčius. Tai puikus metas mėgautis savimi, sutuoktinio meile, svaiginančiomis artumo minutėmis. Tačiau jei yra persileidimo rizika arba jautiesi prastai, geriau nerizikuok ir susilaikyk nuo aktyvaus lytinio gyvenimo.

Mityba

Reikia pasirūpinti savo dieta, stenkitės vartoti šiuos produktus: burokėlius, jūros kopūstus, obuolius, apelsinus, kviečių sėlenas. Maistas turi valyti žarnyną ir būti lengvai virškinamas. Nepamirškite vartoti vitaminų ir mineralų kompleksų.( dabar nėra rekomenduojama visoms nėščiosioms) Bet jei dieta nepadeda – kreipkitės į gastroenterologą, jis paskirs jums vidurių laisvinančių preparatų, kurie yra saugūs nėštumo metu.

Būsimas mažylis

Mažylis ima čiulpti didįjį pirštą ir pagaliau pasimatė pieninių dantukų užuomazgos. Aktyviai vystosi kaulų audinys, formuojasi kūno pagrindas. Veido bruožai tampa išraiškingesni, ypač smalras ir nosis. Diafragma daro įtaką krūtinei, todėl ji šiek tiek pakyla. Formuojasi žarnyno mikroflora bei maži gaureliai, žarnynas pakyla aukščiau ir užima patogią vietą pilve. Kasa vystosi sparčiai, tad pradedamas gaminti naujas hormonas - insulinas. Kūdikio svoris siekia 20 gramų.

Psichikoje ir emocinėje srityje:

•judesiai tampa tvarkingesni

•miegui skiriama mažiau laiko nei anksčiau

•atsiranda reakcija išoriniam pasauliui: prisilietimams, šalčiui ir šilumai, tamsai ir šviesai, tylai ir triukšmui;

•vaisius ima skirti maisto, kurį valgo mama, skonį ir kvapą. Formuojasi jo paties skoniai, būtent dėl mamos maisto, vartojamo antrame trimestre, kūdikis ims mėgti ar nemėgti kokius nors produktus;

•atsiranda nauji interesai ir įgūdžiai: sugėbėjimas ryti, čiulpti, žiovauti, daryti grimasas ir juoktis, reaguojant į išorinius dirgiklius.

Tyrimai

Ultragarso tyrimas (echoskopija)

Echoskopija – svarbi ir atsakinga procedūra. Būna, kad mamoms, kurioms nėštumas iki šiol vyko be jokių problemų, 13-ąją savaitę bus atliktas pirmasis ultragarso tyrimas. Tai nuostabi galimybė pamatyti savo būsimą mažylį, paklausyti širdelės plakimo, gydytojas jau galės pasakyti štai tokią informaciją: įvertins vaisiaus gyvybės rodiklį, ras ir nustatys galimas rimtas ydas, atlis tyrimą (skriningą) nustatyti chromosomų anomalijoms, taip pat patikslins nėštumo laiką ir tai, vieną ar kelis vaisius nešioja laiminga mamytė.

Skriningas (Patikra)

Egzistuoja du tyrimo būdai: biocheminis ir ultragarsnis. Jis atliekamas, norint nustatyti galimas chromosomų anomalijas. Vaisiui patikrinamas sprando raukšlė (įvertinamas storis arba peršviečiamumas). Paprastai ji yra 2,5-3 mm. Išmatuojamas nosikaulis. Tikrinama, ar nėra fizinių defektų, mamai atliekamas kraujo tyrimas baltymams nustatyti bei hormonų lygis. Nėščiosios amžiaus grupė bei gauti duomenis leidžia daryti išvadas apie sergančio kūdikio išnešiojimo tikimybę. Nepalankiu rezultatu laikoma anomalijų vystymosi pavojus 1:350 ir žemiau. Tikimybė 1:350 ir mažiau laikoma didele vystymosi anomalijų rizika. Skriningas nustato galimus chromosomų struktūros pažeidimus, tačiau tai nebūtinai išprovokuoja patologijos vystymąsi.

Tyrimai (progesterono, ŽCG)

Šiame nėštumo laikotarpyje progesterono lygis nelabai informatyvus, jis vertinamas trimestrais (pirmajame progesterono norma – nuo 8,9 iki 468,4 nmol/l, antrame – nuo 71,5 iki 303,1 nmol/l). Bet 13 savaitę dar atliekami keli tyrimai – hormono ŽCG lygiui nustatyti ir РАРА-А – plazminiam baltymui nustatyti. Jie įtraukti į būtinų tyrimų programą ir yra biocheminio skriningo dalis. Šie tyrimai atliekami rizikos grupių nėščioms ar įtariant chromosominę patologiją.

Genetinio konsultavimo indikacijos:

- Moterys virš 35 metų amžiaus;

-Paveldimos ligos šeimoje;

-šeimoje gimęs kūdikis su genetiniais apsigimimais;

-santuoka tarp artimų giminaičių;

-neigiamų veiksnių įtaka pastojimo ar nėštumo metu (radiacija, tam tikrų vaistų vartojimas, rentgeno tyrimas);

-ūminė virusinė infekcija nėštumo metu (raudonukė, toksoplazmozė, gripas, SARS) ;

-gimęs negyvas kūdikis, persileidimai anamnezėje;

-nėščiosios, esančios rizikos grupėje, ultragarso ar biocheminio tyrimo metu.

Muzikos terapija

13 nėštumo savaitė – viena iš ramiausių laikotarpių. Išnaudokite ją maksimaliai: bendraukite su kūdikiu, tegu tai tampa tradicija, o jeigu dar nebandėte – pats metas tai pradėti. Šaunu, jei ir tėtis bendraus su mažyliu, nes žemas vyriškas tembras ramina kūdikį.

Klausykitės muzikos! Ji nėščias moteris veikia teigiamai – tai mokslininkų įrodyta. Muzika padeda atsipalaiduoti, mažina stresą, ramina, gerina nuotaiką ir net sugeba gydyti nuo galvos skausmo ar nemigos. Ne mažiau ji naudinga mažyliui, pradedant nuo trečio trimestro, o naujagimiai aktyviai reaguoja į pažįstamas melodijas, kurias girdėjo iki gimimo. Mokslininkai įrodė, kad reguliariai klausant Mocarto, vaiko intelekto koeficientas padidėja, taigi muzikos terapija gai daryti nemažą įtaka kūdikio intelektui dar jam negimus.

Kokios muzikos klausyti?

Streso ir nerimo sumažinimui:

F.Šopeno „Mazurka, Preliudija“ , J.Štrauso „Valsai“, A.Rubinšteinao „Melodijos“

Dirglumo sumažinimui:

S.J.Bacho „Itališkas koncertas“, L.V.Bethoveno „Mėnesienos sonata“, „Simfonija la minor“

Bendram nusiraminimui, malonumui:

L.V.Bethoveno „Simfonija 6“, antroji dalis, J.Bramso „Lopšinė“, F.Šuberto „Ave Maria“, F.Šopeno „Noktiurnas sol minor“, K.Debiusi preliudas „Mėnulio šviesa“

Hipertonijos simptomams sumažinti:

S.J.Bacho „Koncertas re-minor“ smuikui, „Kantata 21“, B.Bartok „Sonata fortepijonui“, „Kvartetas 5“, A.Bruknerio „Messa la minor“, F.Šopeno “Noktiurnas re-minor“.

Galvos skausmui, susijusiam su emocine įtampa, sumažinti:

V.A. Mocarto „Don Žuanas“, F.Listo „Vengriškoji rapsodija“, L.V.Bethoveno „Fidelio“, A.Chačaturiano „Maskaradas“.

Pakelti tonusui, pakelti nuotaiką, pagerinti aktyvumą:

P.Čaikovskio „Šeštoji simfonija“, trečioji dalis, L.V.Bethoveno uvertiūra „Egmondas“, F.Šopeno „Preliudija 1, opusas 28“, F.Listo „Vengriškoji rapsodija.

Nuo nemigos:

J.Sibelius „Liūdnas valsas“, K.V.Gliuko „Melodija“, P.Čaikovskio pjesės.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg