VIDEO Nėštumo kalendorius. 21 savaitė: Kaip turi maitintis būsima mamytė?

07. May 2014, 13:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būsima mama

Moteriai ši nėštumo savaitė labai nesiskirs nuo ankstesnių, vienintelis skirtumas – ryškus svorio padidėjimas. Riebalinis kūdikio audinys padidėja, todėl paauga ir Jūsų kūno svoris. Kadangi jūsų medžiagų apykaita itin aktyvi, galite suvartoti daugiau kalorijų. Būtent šiame etape nėštutėms prabunda didelis apetitas, todėl kontroliuokite savo mitybą ir venkite netinkamo maisto.

Per visą nėštumo laikotarpį moteris priauga maždaug nuo 7 iki 12 kg. Žinoma, kiekvienai būsimai mamai šie rodikliai individulūs, tačiau atidžiai sekti savo kūno svorį būtina. Per didelis ar nepakankamas svorio prieaugis nėštumo metu gali turėti neigiamos įtakos kūdikio vystymuisi.

Kaip pasiskirsto kilogramai nėštumo metu?

•           vaisius - 3400 g

•           placenta - 650 g

•           vaisiaus (amniono) vandenys - 800 ml

•           gimda (padidėja nėštumo metu) - 970 g

•           krūtys (padidėja nėštumo metu) - 405/780 g

•           kraujo tūrio padidėjimas  - 1450 ml

•           tarpląstelinio skysčio padidėjimas - 1480 g

•           riebalai - 2345 g

Komponentai, kurie sudaro būsimos mamos svorį, kiekvienai moterai yra labai individualūs. Todėl labai svarbus rodiklis – kaip pati nėštutė jaučiasi ir kokie yra šlapimo, kraujo, arterinio kraujospūžio tyrimų rezultatai. Viena pagrindinių pernelyg didelio svorio nėštumo metu priežasčių, specialistų nuomone, yra netinkama mityba ir ypač didelis angliavandenių suvartojimas.

Apie 80% nėščių moterų skundžiasi žarnyno problemomis (vidurių užkietėjimas, viduriavimas). Tam yra begalė priežasčių, viena kurių, visų pirma – tai žarnyno peristaltikos aktyvumo sumažėjimas, susijęs su hormoniniais pokyčiais organizme bei žarnyno mikrofloros pakitimu (disbakteriozė). Kovoti su šiomis problemomis galima tik natūraliais metodais: laikantis tinkamo dienos ir mitybos režimo.

Jūsų mažylis auga, vystosi, tampa vis diesnis, tuo liudydamas, jog nėštumas netrukus baigsis. Mėgaukitės šia nepakartojama būsena, įsiminkite tai, ką dabar išgyvenate. Galite vesti nėštumo dienoraštį – vėliau bus taip smagu paskaityti. Stenkitės visus būtinus darbus atlikti nelaukiant  nėštumo pabaigos, nes vėliau bus vis sunkiau dėl augančio pilvuko. Tiesą sakant, 21 nėštumo savaitę augimo tempas šiek tiek sulėtėjo.

Mityba

Nėštutės valgiaraštis antrojo trimestro metu

Pirmi pusryčiai: 200 g košės su sviestu ir vaisiais. Leidžiama gerti šviežias sultis ar vaisinius kokteilius, jei užvalgius vaisių, jaučiate sunkumą skrandyje.

Antri pusryčiai: 150 g varškės, vaisius, arba 1 kiaušinis, 1 kiaušinio baltymas ir vaisius.

Pietūs: mėsos ar žuvies porcija, pusė porcijos sriubos, pusė porcijos garnyro, porcija daržovių salotų

Popietinė užkanda: 200 g varškės su džiovintais vaisiais arba kefyras su vaisiais, galima kefyro su sausainiais ar saldumynais, bet ne kiekvieną dieną.

Vakarienė: 150-300 g žuvies arba mėsos, 2-3 valg.šaukštai angliavandenių garnyro, daržovių salotos. Prieš miegą galite išgerti kefyro, jei norisi.

Būsimas mažylis

Nuo 20-tos savaitės vaisiaus ūgis matuojamas nuo viršugalvio iki kulnų, ir 21 savaitę yra maždaug 26,7 cm. Vaisiaus svoris – maždaug 360 gramų, kaskasrt priauga svorio ir nuolat juda. Susidaro pirmasis riebalų sluoksnis, kurio vystymuisi reikia vis daugiau maistinių medžiagų.

Ypač aktyviai vystosi virškinimo sistema. Kūdikis visą laiką geria amniono skystį, aprūpindamas save būtinomis maistinėmis medžiagų ir ruošdamas stemplę darbui. Plaučiai jau „treniruojasi“ pradėti savo veiklą.

Kūdikių pirmojo „maistelio“ skonis priklauso nuo mamos mitybos ir gyvenimo būdo, mažylis iš vaisiaus vandenų vartoja cukrų, vandenį ir kitas maistines medžiagas. Šiuo metu itin aktyviai formuojasi mažylio skonis, todėl mama turėtų būti dėmesinga savo mitybai, turėtų vartoti tik sveiką ir naudingą maistas. Iš vaisiaus vandens kūdikis pasiims ir alkoholį bei tabaką, jei mama tuo piktnaudžiauja.

Kūdikis savo pirmąjį maistą virškina druskos rūgšties ir fermentų pagalba, kurie gaminami mažais kiekiais. Kiekvieną savaitę stiprėja raumeninis ir kaulinis audinys. Aktyviai ima dirbti endokrininės liaukos, prie jų 21 savaitę prisijungia ir blužnis.

Sveikas maitinimas nėštumo metu

Kaip turi maitintis būsima mamytė?

Jūs turite valgyti dažnai ir po truputį. Geriau dienos mitybos racioną paskirstyti į 5-6 dalis. Atminkite: geriau dažniau valgyti ir jaustis truputį alkanai nei persivalgyti ir jausti sunkumą skrandyje. Išbraukite iš savo mitybos keptus, rūkytus, marinuotus patiekalus. Pirmenybę teikite virtiems, garintiems ir troškintiems patiekalams.

Stenkitės nevalgyti 2-3 valandas prieš miegą, ir jei esate alkana – geriau suvalgykite indelį jogurto ar išgerkite stiklinę kefyro, suvalgykite obuolį arba kitą vaisių.

Svarbu suprasti, kad nereikia į save kimšti nesveiką ir nemėgstamą maistą. Jei jums nepatinka kuris nors maisto produktas, pavyzdžiui, nėštumo metu negalite pakęsti varškės, tuomet jos ir nevalgykite, nepaisant jos naudos. Ją geriau pakeiskite, pavyzdžiui, sūriu arba jogurtu/kefyru.

Laukiantis kūdikio, padidėja suvartojamų  baltymų poreikis - svarbiausios „statybinės“ medžiagos, taip reikalingos mažylio augimui. Nėštutės kasdienėje mityboje turėtų būti bent 100 gramų baltymų, idealiu atveju 60% turėtų sudaryti gyvulinės kilmės baltymai, pavyzdžiui, mėsos, žuvies ir pieno produktai. Likusieji 40% baltymų turėtų būti suvartojama gauti iš grūdinų košių, daržovių, vaisių ir ankštinių produktų.

Jokiu būdu negalima atsisakyti riebalų, kaip dažnai klaidingai galvoja nėščiosios, norėdamos išvengti per didelio svorio prieaugio. Būtinas riebalų kiekis būsimos motinos racione turėtų sudaryti 80 gramų per dieną, iš kurių apie 25-30 gramų turėtų sudaryti augalinis aliejus, kuris yra ne tik energijos tiekėjas, bet ir vitamino E šaltinis, taip būtinas normaliai nėštumo eigai.

Mineralai bei mikroelementai taip pat reikalingi normaliam vaisiaus vystymuisi. Svarbiausi iš jų yra kalcis, fosforas, magnis, kalis, natris ir geležis. Kalcis, fosforas ir magnis – pagrindiniai “statybiniai“ elementai, reikalingi skeleto-raumenų sistemai (kaulams ir kremzlėms). Esant kalcio trūkumui nėštumo metu, vaisius „ims“ jį iš mamos kaulų ir dantų, o tai gali sukelti kaulų minkštėjimą, padidinti jų trapumą bei deformacijas, taip pat paskatinti dantų ėduonies atsiradimą.

Pagrindiniai kalcio šaltiniai - pienas ir jo produktai, sūris, riešutai, žalios daržovės. Daug fosforo randama mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, neišvalytuose grūduose, o magnio šaltinis -  arbūzai, kruopos, riešutai, daržovės.

Kalbant apie vaisius, daržoves ir uogas - juos gali valgyti tiek, kiek norite  - kuo daugiau, tuo geriau. Nes norint užtikrinti nėščiosios organizmui reikiamą vitaminų ir mineralų kiekį, kasdien reikia svalgyti šviežių uogų, vaisių ir daržovių, žalumynų. Teikite pirmenybę nacionalinei virtuvei - patiekalams ir produktams, užaugintiems šalyje, kurioje gyvenate. Pavyzdžiui, moterims, gyvenančioms vidurinėje klimato juostoje, geriau teikti pirmenybę įprastiems kopūstams ir obuoliams, o ne egzotiškiems greipfrutams ir ananasams.

Kaip turi maitintis nėštutė?

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg