VIDEO Nėštumo kalendorius. 9 savaitė: oda tapo švelnesnė ir lygesnė

29. Jan 2014, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jau 9 savaites tavyje auga ir vystosi mažylis – kartu jums teks išgyventi labai daug, kol jis išvys pasaulį.

Būsima mama

Nėštumo metu hormonai gali daryti skirtingą įtaką organizmui. Kai kurioms moterims skauda galvą, kitoms nugarą. Taip pat dėl hormonų įtakos gali vystytis makšties grybelis – pienligė.

Pagal tavo figūrą kol kas sunku atspėti, kad esi nėščia. Bet jau jauti permainas – oda tapo švelnesnė, lygesnė, gali būti, kad plaukai pasausėjo ir dabar galėsite trinkti juos rečiau. Krūtys dar labiau brinksta ir tampa jautresnės, kartais pasirodo gelsvos išskyros iš makšties (nesijaudinkite dėl to, tai normalu).

Nuo nėštumo pradžios reikia stebėti savo laikyseną, ypač sėdint. Sėdėti reikia tiesia nugara, tai gali padėti specialūs pratimai. Vėliau tai padės ir mažyliui – žinoti tinkamą pozą gimdymo metu. Ir pati tam geriau pasiruoši. Apiet tai turi galvoti iš anksto.

Mityba

Baltą duoną, makaronus ir ryžius geriau pakeiskite rupaus malimo duona ir makaronais bei nevalytais ryžiais. Ir kuo mažiau cukraus!

Būsimas mažylis

Devintą nėštumo savaitę embriono „nugarytė“ pamažu išsitiesins, o uodegytė „nukris“. Galva vis dar neproporcingai didelė. Akys jau pakankamai susiformavusios, bet pasidengusios membrana. Gerai matomi ausies kaušeliai, lūpos, šnervės plačiai atvertos. Vystosi kaklas, tačiau smakras dar priglaustas prie krūtinės. Sparčiai tęsiasi galvos smegenų vystymasis.

Šią savaitę pradeda formuotis smegenėlės (smegenų dalis, atsakinga už judesių koordinaciją). Prasideda antinksčių šerdinės dalies, atsakingos už adrenalino gamybą užuomazgos. Plaučiuose matyti bronchų užuomazgos trumpų lygių vamzdelių pavidalu.

Toliau vystosi galūnės, sparčiau rankos nei kojos. Delnuose jau matyti pirštų užuomazgos, nes pamažu nyksta tarp jų esanti plėvelė. Embrionas jau turi raumenukus, todėl pamažu ima judėti. Jo spontaniškus judesius galim pamatyti tik ultragarso metu. Placenta aprūpina kūdikį maistu ir jums grąžina perdirbtus produktus. Ilgis nuo viršugalvio iki pasturgalio maždaug 22-30 mm, svoris – apie 4 g.

Tyrimai

Šiame laikotarpyje ultragarso metu stebimas sprando raukšlės peršviečiamumas ankstyvai chromosominių ligų diagnostikai ir nustatomi rezus antikūniai moterims, kurių rezus neigiamas.

Apranga, apatiniai drabužiai ir avalynė nėštumo metu

Pats metas įsigyti naują garderobą ir specialius apatinius drabužius, jeigu to nepadarei anksčiau. Teik pirmenybę natūraliam pluoštui – vilkint juo oda kvėpuoja ir ne taip prakaituoja, kaip dėvint sintetinį pluokštą. Atkreipkite dėmesį į apatinių drabužių pasirinkimą – jau turbūt įsigijai naują liemenėlę, nes krūtinė pastebimai padidėjo. Visuomet teikite pirmenybę medžiagos kokybei, patogiam modeliui ir tinkamam dydžiui!

Daugelis būsimų mamyčių jaučiasi labai moteriškomis ir patrauklios nėštumo metu! O kodėl gi ne! Apsirengiame gražią suknelę paaukštintu liemeniu, apsimauname pėdkelnes (jei reikia pagal sezoną) ir džiuginame savo antrąją pusę, save bei aplinkinius. Gal tik vertėtų atsisakyti aukštakulnių. Svorio centras nėštumo metu ir taip sutelktas į priekį, o apsiavę aukštakulnius mes dar tai apsunkiname.

Kad ir ką bedarytumėme nėštumo metu – mums tai turi teikti džiuagsmą ir teigiamas emocijas! Mažylis viduje taip pat gauna teigiamų emocijų užtaisą.

Šypsokitės!

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg