"Geriausias tėtis": Kokie būna tėčiai?

"Geriausias tėtis": Kokie būna tėčiai?

09. Jun 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tėvų įtaka atžaloms pati svarbiausia, juk nuo šeimos vertybių, gyvenimo būdo, santykių priklauso, kokiais žmonėmis užaugs vaikai. Taigi kokie būna tėčiai? Kokią įtaką jie gali padaryti savo vaikams? Kaip tapti geru tėčiu? Apie tai savo įžvalgomis ir patarimais dalinasi psichologė Sonata Vizgaudienė.

Tėtis tironas

Tai labai griežti, linkę naudoti kraštutines auklėjimo priemones tėvai. Jie  mano esantys visada teisūs, negali pakęsto jokio prieštaravimo ar kitos nuomonės. Dažniausiai terorizuodami savo šeimą, jie kompensuoja savo vaikystės traumas ar nepasitenkinimą savo visuomeniniu gyvenimu. Kada toks tėtis grįžta namo, vaikai nebėga smagūs jo sutikti, priešingai, nuleidžia galvas ir pečius bei stengiasi likti tėčio nepastebėti. Jeigu kažkas jam užklius, atžalos gali greitai sulaukti priekaištų ar bausmės. Vaikai išmoksta būti tyliais veidmainiais.

Nei tėčio pritarimas, nei bausmės nepasiekia vaikų širdies, nes labiausiai jie svajoja su tėčiu turėti kuo mažiau reikalų. Užaugę jie labai bijos valdžios, bet be jos negalės apsieiti, nes augdami neišmoksta būti savarankiškais žmonėmis. Galimas ir kitas tokių vaikų gyvenimo scenarijus – jie visą gyvenimą bus kovotojai prieš bet kokius autoritetus, bet ta kova bus labiau panaši į besipriešinančio amžino vaiko, gyvenančio revoliucionieriaus kailyje, kovą, prieš tai, kas jam atrodo neteisinga arba neatitinka jo vertybių. Vis dėlto tokie žmonės jaučiasi labai nelaimingi, nes taip ir neišmoksta užjausti, būti tikrai atsakingais už savo artimuosius. Šie vaikai užaugę kartos savo tėvo klaidas terorizuodami savo atžalas ir žmonas.

Nevyriškas tėtis

Tai silpni vyrai, kurie nesugeba prisiimti atsakomybės ir tinkamai auklėti savo vaikus. Jie negali arba nenori kontroliuoti situacijos šeimoje ir kartu su partnere spręsti svarbias problemas. Neretai šioje šeimoje viską sprendžia moteris. Net jei vaikai bando pasitelkti tėtį į pagalbą, kad šis jiems padėtų įvairiose situacijose, jis kuo greičiau tai perleidžia jų mamai.

Tokie tėčiai dažnai būna apatiški vaikų problemoms, jie neturi gyvybinės energijos tinkamai susidoroti su gyvenimiškomis situacijomis arba vaikų gyvenimas iš viso mažai juos jaudina. Vaikai, neturėdami namuose normalaus vyro pavyzdžio, perima lyderio pozicijas į savo rankas, bet nežino, ką su ta valdžia daryti, todėl neretai darosi nevaldomi, pradeda anksti rūkyti, vartoti alkoholį ar narkotikus. Jie demonstruoja neklusnumą, savarankiškumą, kurio nesugeba nukreipti tinkama linkme. Vaikams labai reikia pozityvaus vyriško autoriteto, nes jie patys nepajėgūs susidoroti su laisvės pertekliumi.

Užsiėmę tėčiai

Tokie tėčiai retokai mato savo vaikus ir mažiai supranta, kuo jų vaikai gyvena. Jie labai užsiėmę – paprastai savo verslu ar karjera. Tėčiai anksti išeina iš namų ir vėlai grįžta, dažnai vyksta į komandiruotes. Paprastai tokios šeimos gyvena pasiturinčiai, atžalos materialine prasme nieko nestokoja. Bet vaikams tai nėra svarbiausia. Dažna gyvenimiška situacija. Jei tėtis grįžta namo anksčiau, jis užsidaro kitame kambaryje ir dirba. Į kambarį įeina vaikas ir rodo tėčiui piešinį, tėtis greitai pasižiūri, kažką numykia arba pasako, kad gražus ir vėl nusisuka į kompiuterį.

Vaikas nuleidžia galvelę ir išeina iš kambario. Po kelių bandymų pas tėtį užsuka vis rečiau. Jis jau žino, kad tėčio gyvenime yra svarbūs reikalai ir nesvarbūs. Aišku, jis tikrai nesvarbus. Todėl, kad pelnytų tėčio meilę, turi padaryti kažką labai svarbaus. Pavyzdžiui, pabėgti iš namų, tapti narkomanu, uždirbti daug pinigų, tapti garsiu ir t.t. Toks vaikas visada turės menkavertiškumo kompleksą, kad ir ką gyvenime pasiektų. Juk niekas negalės jam kompensuoti laiku nepatirtos tėvo meilės.

Tėtis vaikas

Tai tėvai, kurie patys trokšta amžinai likti vaikais. Atžalos tokiems tėvams dažniausiai tampa netikėtumu, kurio reikia kažkaip vengti, nusikratyti. Tėčiai ištisai kažkuo susižavėję, pavyzdžiui, fotografija, motociklais, nardymu arba flirtu. Jų kompiuteriai lūžta nuo žaidimų, o darbe jie – kompanijų sielos. Namuose paprastai pasirodo tik persirengti, o jei ir užsibūna, tai žaidžia kompiuterinius žaidimus ar kalba telefonu.

Visgi vaikai šiuos tėčius vaikystėje myli, nes jie dažnai būna geros nuotaikos, kartais net pažaidžia su jais, nesikiša į auklėjimą, nemoralizuoja. Aišku, moters situacija tokioje šeimoje nepavydėtina, vaikai nemato tinkamo atsakingo vyro pavyzdžio. Tokių tėvų vaikai linkę į ankstyvus lytinius santykius, įsitraukimą į neaiškias grupes ar sektas. Kiti, atvirkščiai, užaugę nekenčia lengvabūdiškumo, todėl siekia visiems įrodyti savo brandą ar demonstruoja genialius gebėjimus.

O koks turi būti geras tėtis? 

Tėtis, kurio vaikai laukia grįžtant namo iš darbo, nes žino, kad tėtis jų pasiilgo ir tikrai pasiteiraus, kaip jiems sekasi. Toks tėtis yra pozityvus autoritetas. Vaikai žino, kad tėtis yra teisingas, jei jiems kažkas pasisekė, tėtis būtinai pagirs ir kartu pasidžiaugs. Jei nusikalto, tėtis laikysis žodžio ir jie turės atsakyti už tai, ką padarė. Bet tėtis niekada netaiko fizinių bausmių, todėl prisiimti atsakomybės už nusižengimus vaikai nebijo, jiems tai nemalonu, nes jaučiasi pasielgę neteisingai ar neatsakingai. Su mažesniais vaikučiais tėtis vakarais pažaidžia, su vyresniais pasikalba.

Vaikai jaučia, kad į tėtį visada galima kreiptis pagalbos, patarimo. Tėtis visada žino, kaip išspręsti vieną ar kitą problemą ir jei konkrečiai padėti negali, visada palaiko, padrąsina. Gerą tėtį vaikai nuoširdžiai myli, nes jis to nusipelno. Aišku, puikūs tėčiai turi dar begalę gerų savybių, bet nebūtinai vienas tėtis turi turėti jas visas, užteks to, kad jis stengsis būti geru tėčiu.

Čia paminėti tik keli galimi tėčių tipai. Grynų tipų gyvenime pasitaiko retai, bet kai kuriems žmonėms tam tikri bruožai vyrauja. Gyvenimas sudėtingas, todėl patys ne visada pastebime, kur mus nuneša įvairios srovės. Kartais verta atsigręžti į savo šeimą, vaikus, peržvelgti pagrindines vertybes, kad pasitikrintume, ar nenukrypome nuo pagrindinio kelio. Svarbiausia sugebėti pamatyti save iš šalies.

Tėveliai, prisiminkite, kokio tėčio patys norėjote vaikystėje, tai padės jums tinkamai ir atsakingai elgtis su savo atžalomis.

20150202142451-80053.jpg

www.tevystespsichologija.lt

Ieškome geriausio tėčio BIRŽELĮ: paskutinis projekto mėnuo



20150202141724-85970.jpg


Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola