Reikalaukim pagarbos sau ir savo vaikams!

Reikalaukim pagarbos sau ir savo vaikams!

21. Sep 2011, 08:00 ausryte12 ausryte12

Tikriausiai dauguma mamyčių jau yra patyrusios, ką reiškia važiuoti viešuoju miesto transportu kartu su vaiku ir vežimėliu (ne skėtuku, bet dideliu trijų dalių vežimėliu). Na o toms, kurios dar to nepatyrė, norėčiau papasakoti savo įspūdžius iš savo kelionės.

 

Taigi, kelionė buvo suplanuota tikslingai - nuvykti pas seniai matytą draugę. Iki draugės namų - valanda kelio (vykstant su dviem miesto autobusais). Aš labai išsiilgusi draugės, nieko blogo negalvodama susiruošiu į kelią (po to, žinoma, labai gailėjausi, kad pasirinkau būtent tokį transportą).

 

Taigi, laukiame su vaiku autobusų stotelėje ŽEMAGRINDŽIO autobuso, o kaip gi kitaip aš įlipsiu su vežimu į jį. Specialiai pasižiūrėjau ŽEMAGRINDŽIŲ dviejų autobusų laikus, kad būtų patogus nuvažiavimas pas draugę. Išvykstame lygiai 12.00 val. iš savo sustojimo. Pirmojo autobuso vairuotojas, kaip bebūtų keista, neprivažiavo arčiau bortelio, todėl vežimą įnešti į autobusą padėjo geroji moteriškė.

 

Pusę valandos pavažiavę pirmuoju autobusu, lipame iš jo... Ups...mamytė liko prispausta su durimis! Autobuso vairuotoja pagaliau pamato, kad lipu laukan ir atidaro duris. Pirmasis išlipimas, kaip ir pimasis įlipimas baigiasi tuo, jog negana to, kad buvau prispausta durimis, turiu vežimą (kartu su vaiku, žinoma) išsinešti rankomis, nes kaip ir pirmuoju atveju, arčiau bortelio niekas nesiteikė sustoti.

 

Nekantriai laukiame antrojo autobuso. Atvyksta. Mano didžiam nusivylimui, sekančio autobuso vairuotojas taip pat neprivažiuoja arčiau krašto. Tempiu vežimą pati, nes čia neatsirado nei gerųjų tetų, nei dėdžių. Entuziazmas PATOGIAI pasiekti savo tikslą blėsta... Paskutinė išlipimo stotelė. Pro vidurines duris pradeda veržtis mokinukai. O juk žinome, jog dabar per vidurines duris įlipti draudžiama. Mokiniams tai nieko nereiškia. Aš eilinį kartą imu vežimą į glėbį ir per vaikus bandau išlipti laukan. Man pavyko!

 

Taigi, draugės namus pasiekėme per valandą - nei čia daug, nei mažai. Bet jokios pagarbos mamoms su mažais vaikais iš vairuotojų pusės nesulaukimas išvedė mane iš kantrybės!

 

IŠVADA. Nei pirmuoju, nei antruoju autobusu, nei įilipant, nei išlipant vairuotojai neprivažiavo arčiau bortelio tam, kad palengvintų mamų su mažais vaikučiais (kartu su vežimėliu) įlipimą- išlipimą. Iš to kyla klausimas: kam tuomet mieste kursuoja ŽEMAGRINDŽIAI autobusai (troleibusai)? Mano nuomone, tai turėtų būti pagalba ne vien tik neįgaliesiems, bet kartu ir mamytėms. O kas, jei mamytės neturi galimybės važiuoti su savo nuosavu transportu? Tuomet lieki ant ledo.

 

Pradėjau skaityti Keleivių vežimo taisykles ir ieškoti punkto, kuriame būtų kalbama apie vežimėlių transportavimą, deja, tokio punkto neradau. Tuomet nutariau netylėti ir parašiau el.laišką - nusiskundimą į autobusų bendrovę. Gavau atsakymą, kuriame, mano laimei, buvo paaiškinta, jog keleivių vežimo taisyklėse apie mamas su vežimėliais nekalbama, o tai įeina į pareiginius vairuotojų nuostatus, kuriuose nurodyta, cituoju "jog vairuotojai privalo privažiuoti stotelėje kuo arčiau kelkraščio bortelio, o neįgaliesiems su vežimėliais nuleisti rampą (jeigu ji įrengta transporto priemonėje)".

 

Laiške paminėta, jog mano pastabos bus persiųstos minimoms bendrovėms su prašymu griežčiau kontroliuoti vairuotojus. Bent jau šiek tiek morališkai nusiraminau, kad gavau atsakymą, ir kad bent kažkas galbūt į šį mano nusiskundimą atsižvelgs. Ir kaip jūs manote, gavau dar vieną laišką iš autobusų bendrovės, kuriame atsiprašoma už patirtus nepatogumus ir paaiškinama, kad ne visi žemagrindžiai autobusai turi nuleidžiamą rampą, ir tai, kad vairuotojai privalo privažiuoti prie šaligatvio bortelio taip, kad būtų patogu keleiviams įlipti-išlipti.

 

Na ir norėdami tiksliai išsiaiškinti, koks autobusas važiavo, prašo manęs patikslinti datą, kryptį, stotelės pavadinimą ir laiką. Taip ir padarysiu, norėdama daugiau pagarbos iš vairuotojų mamyčių su mažais vaikučiais atžvilgiu.

 

P.S. Suprantama, kad pafotografuoti, kaip mes lipome ar išlipome iš autobusų nebuvo jokių galimybių (ypatingai, kai mane prispaudė durimis :)), tai įkeliu vieną nuotraukytę iš namų, kuomet ruošėmės pas draugę.

 

Mamytė Aušra su sūneliu Dominyku

 

Nuo MK redakcijos: Ačiū, Aušra, kad pasidalinai patirtimi. Nebijokime kovoti už savo teises!

23. Jan 2013, 12:56

As irgi jungiuosi prie jusu gretu. Nekalbesiu apie tai,kad besilaukianciai man prispaude pilvuka,kai lipau prie pat vairuotojos,nekalbesiu ir apie tai,kad niekas ir niekada nepadeda man su dviem vaikais ilipti-islipti. Papasakosiu istorija nutikusia pirmadieni. Zodziu,lauke baisiai salta,o mes is poliklinikos. Mazoji(3metai) praso,kad vaziuotume su troleibusu. Kaip nujausdama vis bandau itikinti pakenteti saltuka ir eiti pesciomis. Galu gale nusileidziu,nes prabudo ir kudikelis(5menesiai). Ateinam i stotele ir laukiam zemagrindzio. Musu laimei,iskart ir atvaziavo. Ikeliau dukra ir imu sunu su didziuliu vezimu. vaziuojam. Atvykom i stotele kur reikia islipti. Tradiciskai iskeliu pirmiausia dukra,ir jau sukuosi issivezti sunu,kai jauciu,kad mane spaudzia durys ir girdziu kaip klykia mano vaikas "mamyte"! Zodziu,vairuotojas paliko mano vaika,o mane su sunum uzdare troleibuse. Laime,kad nepradejo vaziuoti. Toki suma pakeliau! Jei nebutu sunaus,buciau ji issitempusi is kabinos ir sudraskiusi nieksa!!!!! Dar ir dabar negaliu iki galo nurimti! Jau nekalbu apie tai,ka isgyveno mano vaikas,kai pamate,kad uzsidare durys kartu su mama! Visa nakti labai blogai miegojo! Daugiau niekada nevaziuosiu su viesuoju transportu,nes mama su vaiku tuscia vieta!

ausryte12 ausryte12 24. Sep 2011, 19:34

giedra, cia tai stuacija aprasei, kad net neitiketina! kaip kokiam uzsienyje 😃

ausryte12 ausryte12 24. Sep 2011, 19:33

medyte, nepykstu, beje, to pykcio tai i aplinka tikrai neisreiskiau 😀 tiesiog aprasiau, kokia situacija ivyko 😀 o ivyko kaip ivyko 😀

23. Sep 2011, 22:24

Nuskilo. Daugiau tokiu atveju butu malonu girdeti.

22. Sep 2011, 23:27

nematau tame dideles problemos, manau labai perdetai ispustas reikalas.tikrai kiek vazinejam nera visi zmones tokie jau baisus.Ir padeda, ir vieta uzleidzia, jei pati neurgzdama, o su sypsena paprasai😀

22. Sep 2011, 16:24

na galiu pasidalinti ir as savo patirtimi. sugalvojome vaziuoti i kauna su Guste, is pradziu traukiniu, o veliau iki drauges namu autobusu. i traukini vezima padejo isikelti mano sesuo, bet ji su mumis nevaziavo, todel visa kelia vaziuodama galvojau kaip cia visgi islipsiu is traukinio. bet kaune tik atsidarius durims, du pagyvene vyrukai padejo isnesti vezimuka. pozemine pereja. galvoju kaip cia dabar man nulipti laiptais, ir uz nugaros girdziu seno dieduko balsa"gal reikia pagalbos" ir vel padejo nusinesti vezimuka.
na ka toliau kelione troleibusu. vairuotojas privaziavo tikrai arti bordiuro, drauge padejo isikelti vezima, (susitikome pozemineje perejoje) ilipome per vidurines duris be problemu, ir ziuriu ateina vairuotojas iki musu, galvojau gal velniu gausim uz tai kad per vidury lipom, bet jis priejo ir paprase, kad issiiciau vaika is vezimelio, paprase vieno vaikinuko kad uzleistu vieta mums atsisesti ir sake "jeigu kada vaziuosite viena uzspauskit vezimelio stabdzius o pati atsiseskite, nes jus nematete kaip avarijos metu tie vezimukai su vaikais skrenda".
dziaugiuosi kad kolkas vienintele mano patirtis ir labai sekminga kelione tiek autobusu tiek traukiniu.
o as beje irgi buciau pakelusi balsa vairuotojui jei jisbutu neprivaziaves arti bordiuro, gerai Ausryt kad parasei laiska jiems 😉

22. Sep 2011, 00:04

oi su vie6uoju transportu tai pastovi tragedija. kaip tie vairuotojai išvis veža keleivius, kaip kokias malkas. o ką kalbėti kai važiuoji būdama nėščia ar su vaiku. ir keleiviams daugiau kultūros reikėtu. pamenu kai mačiau tokią situaciją kai moteriškė jau metuose geruokai išprašė nėščią moteriškę iš sėdimos vietos kad pati galėtų atsisėsti būtent toje vietoje ☹ vargšiukė. man buvo šokas kaip taip galima elgtis, juk autobuse buvo ir daugiau laisvų vietų. aš pati į paskaitas paskutiniais mėnesiais važiuodavau automobiliu, nor iki tol ir pradžioje nėštumo tik į vln atvažiuodavau automobiliu o toliau viešuoju transportu. taip patogiau budavo nes kolegija senamiestyje.

21. Sep 2011, 22:56

Beje, pagarbos neissireikalausi. Ja reikia uzsitarnauti 😀
Tik nereikia pykti 😀

21. Sep 2011, 22:55

Siaubas, kiek pykcio. Tokio pat rezultato (o gal net ir geresnio) galejai pasiekti geranoriskai nusiteikusi. O jei mandagiai butum paprasiusi pacio vairuotojo, tai bent islipusi butum patogiai 😀 Kodel tokioj visai paprastoj situacijoj tiek pykcio ir nervu? Kokie keleiviai, tokie ir vairuotojai. Taigi, ta pati Lietuva 😃

ausryte12 ausryte12 21. Sep 2011, 22:36

😃

21. Sep 2011, 22:16

Saunuole Ausryt 😀 O as galvoju kur man sitas mazylis matytas😀

21. Sep 2011, 16:26

Saunuole! Pas mane buvo panasi situacija tik ne autobuse/troleibuse, o mikriukuose. Tik daba gailiosi kad nepasielgiau taip pat. Mano vyras laike skietuka vadinama o as vaika. Tuo metu kai vyras mokejo uz kelione, as ejau atsisesti ir vairuotojas pradejo vazioti dar man nepasiekus sedamuosios dalies. Jei nebuciau spejus uzsikabinti su ranka uz vienos is kedziu buciau tiesiai su vaiku kritus ant grindu ir aisku ant vaiko. Kaip daba pagalvoju net baisu pasidaro. Aplamai viesuoju transportu stengios nekeliauti. Ten jokios pagarbos nesulauksi.

21. Sep 2011, 14:07

Na su miesto autobusais nesu važiavusi jau kelis metus, su dukryte esame vykusios tik mikriuku, kadangi manoji rankinukė vežimo nepripažįsta, tai mums visai patogu vairuotojai kantriai palaukdavo kol įlipdavom ir išlipdavom, atsisėsti vietų visada rasdavom. Tačiau nuo šiol turim stipriai saugotis, bet kokių ligelių, tai baigsis ir šios mūsų kelionės, o mamytė paskatinta greičiau įvaldyti automobilį 😀 kai važiuoju viena, jei įlipa mama su vaikučiu tiek aš, tiek kiti žmonės noriai vietas užleidžia, jei nėra laisvų, kažkaip neteko matyti, kad nėštukė ar mama su vaikučiu stovėtų mikriuke.

21. Sep 2011, 12:58

man neteko. gaila kad tokie dalykaI VYKSTA

tifer tifer 21. Sep 2011, 11:46

liūdna,kad taip nenusisekė planuota kelionė ☹aš tai apie važinėjimą viešuoju transportu galiu pasakyti,kad taip būna,pasitaiko tokių atvejų,kai vairuotojai,aplinkiniai žmonės,keleiviai būna nedėmesingi tėvams su mažais vaikais.bet pati daugelį metų naudojuosi viešojo transporto paslaugomis vos ne kasdien kartu su vežimėliu ir vaikais ir man tikrai tas nesukelia labai didelių nepatogumų.dažniausiai ir prie bortelio arčiau sustoja pamatę,kad laukiu troleibuso ir jei vienai sunku įsikelti vežimėlį,būdavo ir su pametinukų vežimu tekdavo važiuot,tai beveik visada dienos metu rasdavau prie stotelės ar troleibuse kokį žmogų,kuris paprašius visuomet mielai padėdavo,kiti pasisiūlydavo padėti ir neprašomi.Čia irgi beje Kaune : 😉

21. Sep 2011, 11:45

Siaubas koks, pas mus ta pati istorija irgi buna ir gana daznai kad vairuotojai neprivaziuoja arciau kelkrascio ir tenka nesti visa vezima su vaiku (sverianti apie 20kg.) Pyktis suima labei ir nutaika taip pat sugadinta visai dienai lieka.... ☹

21. Sep 2011, 11:05

Esu tik kelis kartus vaziavusi su vezimu autobuse, irgi autobusas atsistojo toleliau nuo borto, bet inesti vezima man padejo gerieji zmogeliai 😀 o tu saunuole kad netyli 👍

ausryte12 ausryte12 21. Sep 2011, 10:17

ir dar su pilveliu? 😥 kokie tie zmones bejausmiai 😥 is paaugliu vyru nera ko tiketis, juk jie niekada turbut nesupras, kaip sunku mamai

ausryte12 ausryte12 21. Sep 2011, 10:14

Na kaip gi galima nusileisti, del to ir rasiau, kad bent jau manes pacios sazine negrazutu, jog nieko nedariau. 😀 cia buvo Kaune ☹

laurora laurora 21. Sep 2011, 09:56

pas mus nedidelis miestas. dazniau vazineja mikriukai nei autobusai. bet ir jie pustusciai buna. kazkada su vaiku ir sketuku lipau i mikriuka, tai pats vairuotojas man padejo isikelti, nors buciau ta padariusi ir pati

1 2