VIDEO "Pirmosios 12 savaičių": 9-oji kūdikio savaitė - apie miego ritualą

01. Feb 2014, 09:58 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

“Pirmosios savaitės” – unikalus Mamyčių klubo projektas, kurio dėka mes turime galimybę stebėti kūdikio vystymąsi pirmuosius tris jo gyvenimo mėnesius.

Praėjusių serijų apžvalga:

Mūsų mažajai Katrinai, kurios gyvenimą stebėsime tris mėnesiukus, jau devynios savaitės.

Kas gi vyksta 9-ąją mažylės gyvenimo savaitę?

Devynių savaičių mažylis jau puikiai atskiria pažįstamus balsus nuo nepažįstamų. Taip pat jis tampa dėmesingesniu klausytoju. Kiekvieną dieną mes galime stebėti, kaip mažylis mokosi gyventi šiame pasaulyje, domisi viskuo, kas jam nepažinta. Atkreipkite dėmesį, kaip jis suka savo galvytę ir bando surasti garsą ar triukšmą skleidžiantį objektą arba surasti vietą, iš kurios mes jį kalbiname.

Tai gali tapti netgi tam tikru žaidimu – kalbinkite savo vaikutį iš skirtingų vietų. Taip lavinsite jo erdvės supratimą. Devynių savaičių dičkis jau ilgai stebi mūsų lūpas, kai mes jį kalbiname. Jam labai įdomu suprasti, kaip gi visa tai veikia. Tad kai tik turime laisvą minutėlę – pasilenkime virš mažylio ir kalbinkime jį lėtai, aiškiai tardami kiekvieną skiemenį. Mažylis jau dabar stebi, kaip dirba jūsų mimika tuomet, kai jūs tariate garsus, skiemenis, žodžius.

Jūs taip pat galėtumėte atkartoti jo tariamus garsus. Paklausykite, kaip jis jus kalbina ir pasistenkite jį atkartoti tiksliai. Dainuokite savo mažyliui. Užsiimkite su juo. Išmokite keletą lengvų trumpų eilėraštukų ir deklamuokite juos linksmai ar dainuokite pastelkdami paprastą žinomą melodiją tuo metu, kai prausiatės, persirengiate ar mankštinatės.

Žodis „režimas“ kiekvienam iš mūsų pažįstamas. Jis mums primena mūsų pačių vaikystę ir neretai mus gąsdina, mat asocijuojasi su griežta mums primesta tvarka, taisyklėmis. Šiuolaikiniai vaikų ligų gydytojai ir psichologai tvirtina, jog griežtai laikytis numatytos dienotvarkės nebūtina. Pakanka tiesiog laikytis tam tikro numatyto dienos ritmo.

Kiekvieną dieną turi kartotis ta pati veiksmų seka: miegas – būdravimas – sauskelnių keitimas – persirengimas – pasivaikščiojimas gryname ore.

Žinoma, kaskart stebime savo mažylį, jo savijautą ir visai nieko tokio, jei šiandien jį pamaitinote ar užmigdėte anksčiau nei vakar. Ar vėliau. Tačiau veiksmų sekos laikytis rekomenduotina - jei diena iš dienos mažylis tuo pačiu metu atliks tuos pačius veiksmus – ilgainiui jo organizmas pripras ir bus jiems pasiruošęs. O tai savo ruožtu reikš, jog jis lengviau užmigs, praalks.

Valgymo režimas devynių savaičių kūdikio greičiausiai jau daugiau mažiau susigulėjęs. Jį žindome kas 2-3 valandas. Bet tai individualu. Ir maitiname jį taip dažnai, kaip tik mažylis mūsų to paprašo.

Visas higienos procedūras atliekame būdravimo metu. Jei keičiame sauskelnes, būtų puiku jei kaskart tai darytume vienoje ir toje pačioje vietoje – neskubėdami, leisdami paplikinėti, o tuomet, kai jis plikinėja – galime jį žaidinti, kalbinti, dūkinti.

Gana svarbu, kad jau būtų nusitovėjęs miego režimas. Tam pasitarnauja miego ritualas. Nakties miegas – pats ilgiausias ir bene naudingiausias miegas. Ne paslaptis, jog jo metu mūsų mažiukas intensyviai auga. Tad labai svarbu jį nuteikti poilsiui. Parekomenduoti, koks turėtų būti ritualas, paruošiantis mūsų vaikutį miegui, sudėtinga. Vieno recepto nėra. Turime kartu su savo kūdikiu jį sukurti.

Bet panadysime pateikti keletą pasiūlymų:

- prieš miegą galime visi kartu pasitvarkyti kambarį, žaisliukus sudėti į jų vietą, paruošti lovytę;

- atmosferą kurti itin padeda apšvietimas – ryšk7 pakeičiame blankesniu, ne tokiu akinančiu, švelniu;

- vaikams lengvai užmigti neretai padeda maudynės;

- tuomet rengiame sauskelnes, pižamytė

- Galime dainuoti lopšines, skaityti knygeles, nepaisan to, jog mūsų vaikutis dar labai mažas.

Gražaus laiko žiūrint naują seriją!

20131209161636-74280.jpg